BIG DATA IN DE STRIJD TEGEN MENSENHANDEL

Vandaag op de voorpagina’s en in de media veel aandacht voor hoe algoritmes helpen mensenhandel op te sporen.

ABN AMRO heeft, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uitgezocht hoe je vanuit de data die bij de bank bekend zijn, verdachte zaken kunt herkennen die op mensenhandel zouden kunnen wijzen.

Sinds 2016 heeft men een complexe zoekopdracht ontwikkeld, een algoritme. Deze telt nu zo’n dertig variabelen of aanwijzingen voor arbeidsuitbuiting. Een voorbeeld is om na te gaan of direct na de bijschrijving van een salaris ook een opname van dit bedrag plaats vindt. Dat kan betekenen dat de eigenaar van de rekening het salaris direct moet afstaan of zelfs dat criminelen een machtiging en een pasje van de rekening hebben. Een ander gegeven waarnaar gekeken wordt is de nationaliteit van de rekeninghouder.

Banken staan dit soort informatie al op verzoek af in onderzoeken naar mensenhandel.
Maar in de nieuwe opzet gebeurt het omgekeerde: zonder concrete aanwijzing doorzoekt de bank overboekingen in het computersysteem.

ABN AMRO heeft een eerste pilot uitgevoerd en daarbij vond men al ‘tientallen’ ongebruikelijke situaties, die gemeld zijn aan de opsporingsdienst van de Inspectie SZW.

Business Data Challengers ondersteunt zelf een internationaal project tegen mensenhandel, International Justice Mission (IJM).
IJM is ‘s werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij. In landen als India, de Filipijnen, Ghana en Cambodja vecht IJM tegen gedwongen arbeid, mensenhandel voor de seksindustrie en misbruik van kinderen voor cyberseks.

Lees meer over onze steun aan IJM op Betrokkenheid.

Bronnen: Trouw & BNR

Business Data Challengers

Business Data Challengers - Logo

Volg ons op social media en blijf altijd op de hoogte

Bezoekadres:

Hollandse Kade 21
1391 JD Abcoude